Αρχική Ειδήσεις Αφιλόξενη χώρα η Ελλάδα για τις επενδύσεις

Αφιλόξενη χώρα η Ελλάδα για τις επενδύσεις

12
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Όλο και πιο αφιλόξενη γίνεται η Ελλάδα στις επενδύσεις. Σύμφωνα με την έκθεση «Doing Business 2018», που δημοσιεύθηκε χθες, η Ελλάδα υποχώρησε κατά έξι θέσεις σε σχέση με πέρυσι, πέφτοντας στην 67η από την 61η που κατείχε το 2017 και ακόμα χαμηλότερα από την 58η θέση όπου βρισκόταν το 2015.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία μελετά τις συνθήκες του επιχειρείν σε 190 χώρες του κόσμου, δείχνει τη συνεχή επιδείνωση της θέσης της Ελλάδας στη σχετική κατάταξη, καθώς συνεχίζουν να παραμένουν τα εμπόδια που αποτελούν τροχοπέδη για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Μάλιστα είναι ενδεικτικό ότι την ίδια ώρα ψηλότερα από την Ελλάδα στην κατάταξη βρίσκονται χώρες όπως τα Σκόπια (11η θέση), η Ρουμανία (45η θέση), η Βουλγαρία (50ή θέση) αλλά και η Αλβανία (65η θέση).

Από τους επιμέρους δείκτες, η Ελλάδα στον μόνο δείκτη όπου σημείωσε σημαντική βελτίωση ήταν αυτός που αφορά τις διαδικασίες έναρξης επιχείρησης.Εκεί, με τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο θεσμικό πλαίσιο κατάφερε να μειώσει τον χρόνο και το κόστος έναρξης και εκτοξεύτηκε στην 37η θέση από την 56η όπου βρισκόταν πέρυσι.

Στους άλλους δείκτες, μεταξύ των 190 χωρών, κατέλαβε την 58η θέση αναφορικά με την έκδοση των κατασκευαστικών αδειών, την 76η αναφορικά με την ηλεκτροδότηση, την 145η θέση στην καταχώριση της ακίνητης περιουσίας, την 90ή στη λήψη πιστώσεων, την 131η στην εφαρμογή των συμβάσεων, την 65η στην πληρωμή φόρων, ενώ καλύτερη ήταν η κατάταξή της αναφορικά με την προστασία των επενδυτών μειοψηφίας (43η θέση), το διασυνοριακό εμπόριο (29η θέση) αλλά και την εφαρμογή της πτωχευτικής διαδικασίας (57η θέση).

Στην πρώτη πεντάδα της κατάταξης βρίσκονται η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη, η Δανία, η Κορέα και το Χονγκ Κονγκ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here